När är det mors dag?

Mors dag är en speciell dag som firas till att ära våra kära mödrar och som firas över hela världen. Det är en dag där vi kan visa vår tacksamhet och kärlek till den person som har betytt så mycket för oss under våra liv. Men när är det mors dag? Varför firar vi det? Och vad ska man köpa för present? Låt oss ta en titt på svaren på dessa frågor och allt du behöver veta om mors dag 2023!

Kolla in alla våra produkter som passar till mors dag!

När är det mors dag 2024?

Mors dag är som sagt ett speciellt tillfälle för att fira och uppskatta sina mammor. Men frågan är – när är mors dag 2024? Mors dag firas vid olika datum världen över. Här i Sverige firas denna dag alltid sista söndagen i maj, vilket betyder att Mors dag 2024 infaller söndagen den 26 maj.

Det är en dag då vi visar våra mammor extra uppskattning och kärlek. Det kan vi göra på många olika sätt, till exempel genom att ge en present, laga mat, baka en kaka, eller bara vara tillsammans och umgås. Det viktigaste är att vi visar vår mamma hur mycket hon betyder för oss.

Tips på vad du kan göra på mors dag

  • Ge en present. Det behöver inte vara något dyrt eller extravagant. En blomma, en bok, en chokladask eller en handgjord present kan betyda mycket.
  • Laga mat eller baka en kaka. Bjud din mamma på en god middag eller en fika hemma.
  • Gör något roligt tillsammans. Gå på bio, ut och promenera, eller bara mys hemma i soffan.
  • Skriv ett brev eller kort. Berätta för din mamma hur mycket du uppskattar henne och allt hon gör för dig.
  • Bara var där. Det viktigaste av allt är att du visar din mamma att du bryr dig om henne.

Bild från pinterest.

Det många som kanske undrar om man alltid firar mors dag på en söndag. Svaret på den frågan är faktiskt ja! Mors dag är alltid på en söndag, för att hedra våra kära mödrar på en speciell dag där vi kan fira och visa vår kärlek till dem. Men när är mors dag i olika länder runt om i världen? Alla länder firar denna dag på olika datum. I Sverige firar vi mors dag den sista söndagen i maj precis som Frankrike och Marocko. Däremot i USA, Danmark och Finland firas dagen den andra söndagen i maj. I Norge firar man redan denna dag den andra söndagen i februari.

Oavsett vilken dag mors dag firas på i olika länder runt om i världen, är det alltid en dag att hylla våra kära mödrar och visa dem vår kärlek och uppskattning. Så varför inte göra något speciellt för din mamma på mors dag i år – oavsett vilken dag det är i ditt land – och göra dagen till en magisk och minnesvärd upplevelse för henne?

Varför firas mors dag?

Mors dag är en dag som ger oss möjlighet att hylla våra mödrar på ett särskilt sätt. Det kan vara genom att ge dem en mors dag present, skriva ett brev eller bara genom att spendera tid med dem. Men varför firar vi mors dag? Jo, vi firar denna dag för att hedra och uppmärksamma våra mödrar. Vi firar allt de har gjort och fortsätter att göra för oss. Denna dag visar vi vår kärlek och uppskattning till de kvinnor som har format våra liv och hjälpt oss att växa upp.

Traditionen av att fira sin mamma har funnits i över 100 år och har sina rötter i USA. Denna dag introducerades i Philadelphia 1905 av amerikanskan Anna Jarvis, efter hennes mor. Anna Jarvis riktade en kampanj för att i samband med årsdagen av moderns död försöka instiftat en dag som skulle hedra alla mödrar. Det första mer allmänna firandet av mors dag skedde 10 maj 1908 i samband med en gudstjänst i West Virginia. Mors dag spreds till resten av USA under de närmaste åren och blev 1914 officiellt en helgdag.

Mors dag i Sverige

Firandet av mors dag spreds vidare till Europa och Storbritannien, och nådde även Skandinavien. I Sverige firades dagen första gången 1919 av initiativtagaren Cecilia Bååth-Holmberg. Hon föreslog att mors dag skulle firas den sista söndagen i maj, eftersom det då fanns gott om blommor och grönt att plocka i hela landet.

År 1920 gavs det ut ett häfte i Sverige som innehöll instruktioner för hur mors dag kunde firas. Enligt häftet skulle dagen inledas med att svenska flaggan hissades från hemmets flaggstång, följt av sång från barnen. Mamma skulle också bjudas på gott kaffe och bröd som beretts av barnen. Hon skulle även hedras med blommor och en liten gåva. Under dagen skulle barnen sköta hushållsarbete så långt det var möjligt så att mamma kunde vila från allt hushållsarbete den dagen. Vid eftermiddagskaffet skulle det hållas en liten högtidlighet, och slutligen att frånvarande barn skulle skicka ett telegram eller vykort till sin mamma.

Mors dag presenter

Det många undrar nu till mors dag – vad ska man köpa? Att välja en mors dag present kan vara en utmaning, men det behöver inte vara det. Det viktigaste är att tänka på vad din mamma tycker om och vad som skulle göra henne glad. Det kan vara allt från choklad, vinglas, badbomber eller ett fint smycke. Oavsett vad du väljer för present, så är det viktigt att visa din tacksamhet för allt hon har gjort för dig. Ta tillfället i akt och visa din mamma hur mycket hon betyder för dig! Nedan kan du se tips på presenter som passar perfekt till mors dag.

LÄS MER:   Sol och pingstafton

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Show Buttons
Hide Buttons