Chokladbollens dag är nu på tisdag den 11:e maj. Finns det något godare än chokladbollar? Vi vågar påstå att det finns godare saker, eller en tvist på det näst godaste vi har. Har ni provat klassiska chokladbollar som är doppade i vitchoklad och färgglatt strössel? Ni läste rätt. Vi gjorde dessa förra året och det blev en succé, de var så goda och fina så vi hann inte ens ta bilder på de. Men tur är väl det att vi kommer ihåg receptet! Det är alltid något! Vill ni göra de lite festligare och ”corona-vänliga” så kan ni ta inspiration från cake-pops. Stick igenom ett sugrör i chokladbollen så har man ”handtag” på de plus att det ser ju jättemycket mer festliga ut, eller hur? Okej, här kommer receptet som ni alla längtat efter. Bäst av allt, det är busenkelt. Tar MAX 20 minuter.

Du behöver:

• 5 dl havregryn
• 1 dl strösocker
• 0.5 dl kakao
• 0.5 dl starkt kaffe
• 150 g smör, tärnat
• 100 g vit choklad
• Färgglatt strössel
• Sugrör (valfritt)

Så gör du:

1. Blanda havregryn, socker och kakao i en skål.
2. Häll sedan i kaffet och nyp ihop med smöret med alla ingredienser.
3. Vispa ihop till en jämn kladdig smet med elvisp. Rulla 30 små chokladbollar eller 15 större chokladbollar.
4. Smält choklad i mikron eller i ett vattenbad.
5. Doppa bollarna 1–2 i taget och lyft över på ett bakplåtspapper med en gaffel. Kom ihåg att sticka igenom sugröret om ni vill ha de.
6. Strö sedan över strössel och låt de stelna.

Servera med en kopp kaffe, te eller glas valfri mjölk. Det är ju bara chokladbollens dag en gång per året, men vem säger att man inte får äta det oftare? Det går ju faktiskt att variera chokladbollarna. Har ni testat ljusa chokladbollar? Byt ut kakaon i receptet mot 1-2 tsk vaniljsocker istället. Kardemumma är också riktigt gott. Ni får testa er fram. Dela gärna med er i kommentar vad ni hittat på.