chokladbollar med strössel

Så firar vi chokladbollens dag

Chokladbollens dag är en temadag som firas i Sverige och några andra nordiska länder. Dagen äger rum den 11 maj varje år och är tillägnad en populär svensk sötsak kallad “chokladboll”, “havreboll” eller “kokosboll.”

Vad är en chokladboll?

Chokladbollen är en enkel och god liten bollformad konfekt som vanligtvis består av ingredienser som havregryn, socker, kakao, smör eller margarin och kokosflingor. Ibland kan det även finnas smakvarianter med tillsatser som vaniljsocker eller kaffe. När man bakat klart chokladbollar brukar man oftast rulla dem i pärlsocker, kokosflingor eller strössel för extra smak och dekoration.

Chokladbollar är en populär del av fika kulturen i Sverige och är något som många svenskar tycker om att äta tillsammans med en kopp kaffe eller te. 

Hur firar vi chokladbollens dag?

På Chokladbollens dag uppmuntras människor att baka eller köpa chokladbollar och njuta av dem. Det är också vanligt att olika kaféer och bagerier erbjuder specialerbjudanden på chokladbollar under denna dag. Det finns flera sätt att fira, man får välja själv! Ett trevligt sätt att fira Chokladbollens dag är att baka chokladbollar och dela dem med vänner, familj och kollegor. Det är en härlig gest som sprider glädje och gemenskap. Det är dessutom den lättaste bakelsen för barn att göra.

En svensk tradition

Att göra chokladbollar är en rolig svensk tradition som har funnits i Sverige i flera år ända sen tidig 1900-tal. Denna lilla boll ger människor möjlighet att njuta av en klassisk svensk delikatess och dela den med vänner och familj.

LÄS MER:   Unicorn halloween kostym och unicorn smink

Idag finns det många variationer av receptet som används runt om i landet. Dock används alltid samma enkla metod! Chokladbollen är en av dem enklaste bakelserna att göra och blir alltid lika himmelskt god oavsett vad man än använder! Vilket är därför chokladbollen är så älskad av svenskarna!

Recept på vit choklad doppade chokladbollar

Fira chokladbollen med vårt goda recept på vit choklad doppade chokladbollar! Eller enhörning chokladbollar som vi kallar det!

Vit choklad doppade chokladbollar

Recipe by LindaCourse: Baka, Magisk DIY, Unicorn Recept
Antal chokladbollar

20

bollar
Tid

15

minutes

Ingredients

 • 5 dl havregryn 

 • 1 dl strösocker

 • 0.5 dl kakao

 • 0.5 dl starkt kaffe

 • 150 g smör, tärnat

 • 100 g vit choklad

 • Färgglatt strössel

 • Sugrör eller pinne (valfritt)

 • Hushållsfärg

Directions

 • Blanda havregryn, socker och kakao i en skål. 
 • Häll sedan i kaffet och nyp ihop med smöret med alla ingredienser.
 • Vispa ihop till en jämn kladdig smet med elvisp. Rulla 30 små chokladbollar eller 15 större chokladbollar.
 • Smält den vita choklad i mikron eller i ett vattenbad. Du kan tillsätta rosa hushållsfärg i chokladen eller pytte lite rött för den fina rosa färgen som på bilden. Rör ihop bara. Ruby choklad funkar även också till detta recept.
 • Doppa bollarna 1–2 i taget och lyft över på ett bakplåtspapper med en gaffel. Kom ihåg att sticka igenom sugröret om ni vill ha de. 
 • Strö sedan över strössel av ditt val och låt de stelna.

Enhörning chokladbollar

Vill du att dina chokladbollar blir till exakta glamorösa enhörnings bollar istället? Allt du behöver då egentligen är bara sockerpasta. Använd dig av samma recept. Efter du har doppat bollarna i vitchoklad och format horn, öron och blommor som du vill med sockerpasta lägger du dem på bollen medans chokladen är fortfarande våt. Att färga sockerpastan innan och använda en bakform funkar utmärkt.

Efter bollarna har stelnat målar du på ögonen med svart och hornet med guldig karamellfärg. Blommorna kan du själv bestämma vilken färg! Nu har du dem mest fina chokladbollarna till ett enhörning kalas eller till sidan om med riktigt god varm enhörning choklad! Njut! 😍

Vill du hitta mer saker till att fixa ett perfekt kalas? Kika här!

Bild från pinterest

Servera med en kopp kaffe, te eller glas valfri mjölk. Det är ju bara chokladbollens dag en gång per året, men vem säger att man inte får äta det oftare?

Älskade du receptet? Dela då gärna det med oss i kommentaren eller på sociala medier med hashtaggen #Unicornsaker eller tagga oss @Unicornsaker. Vi skulle älska att se och dela dem så att vi sprider smarriga glädjen tillsammans! 🌈✨

Glad chokladbolls dag!

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Show Buttons
Hide Buttons