Köp Unicorn Saker till Pride

I samband med Pride introducerar vi underbara och färgglada saker.

Pride

Respekt, tolerans, stolthet och mångfald

Priderörelsen står för respekt för medmänniskor, tolerans, stolthet och mångfald. Mångfalden i sexuella läggningar ska betraktas som något positivt. Med pride hyllar vi homosexuella, bisexuella, trans och queerpersoner och de könsuttryck som finns inom hbtq.

När börjar Pride?

Pride återkommer varje år i form av en festival i Stockholm. Festivalen riktar sig främst till homo- bisexuella, transpersoner och queer med flera. 1998 hölls första Pride och äger normalt rum vecka 31. Vecka 31 bruka infalla vid månadsskiftet juli/augusti. Stockholm Pride arrangeras mellan den 2-8 augusti. 27 september – 3 oktober 2021 arrangeras West Pride 2021 i Göteborg. I år efterlyser West Pride 2021 konstnärer. Från Kungsholmen till Östermalms IP, där du hittar Pride Park tågar en cirka 4,5 km lång Prideparad.

Vem skapade Pride?

Två år efter Stonewallupproret anordnades de första Pride-liknande demonstrationerna i Sverige. Den 15 maj i Örebro samlade föreningen Gay Power Club ett femtiotal personer under paroller som “Objektiv sexualundervisning”, “Sexuell jämlikhet” och “Kunskap raserar fördomar”.

Enhörningar och Pride

Enhörningar har blivit lite av en symbol i HBTQ+ sammanhang och kan synas i olika Pride-parader. Varför har då enhörningen blivit en symbol? För det första så brukar enhörningar och regnbågar associeras til varandra, regnbågen symboliserar också Pride. Pride-flaggan består av regnbågens färger och var skapad av designern Gilbert Baker från San Francisco. Den skapades för att representera den färgstarka och mångfaldiga HBTQ+ gemenskapen. Eftersom både enhörningar och Pride har kopplingar till regnbågen, blev de också associerade med varandra, bland annat har folk burit enhörningshorn i regnbågsfärger under Pride-parader.

En annan anledning att enhörningen har blivit en symbol för HBTQ+ kultur är att den har representeras på så många olika sätt, former och utseenden. Enhörningen har inte heller en självklar könsidentitet. Den har både representerats som en symbol för maskulinitet, genom att symbolisera styrka och har kopplats till strider. Men den har också representerats feminin; som till exempel Enhörningen i ”Sagan om enhörningen”, vars mänskliga form är en vacker kvinna. Att enhörningen bryter mot normativa könsidentiteter är något som en del av HBTQ+ gemenskapen kan resonera med.

Enhörningen är också en mystisk varelse som många inte tror finns, detta har därför blivit en symbol för bland annat bisexuella då media representerar dem fel och flera menar att bisexualitet inte finns.  Den mystiska och gömda naturen av enhörningen är också något som HBTQ+ personer kan resonera med då enhörningar representerar en känsla av att vara ”en annan” från samhällets normer.  Enhörningen blir en stark symbol som står för unikhet, kreativitet, styrka, maskulinitet och femininitet, hopp och magi.

via GIPHY

Show Buttons
Hide Buttons