Nationella unicorn dagen den 9 april firar vi det mest underbara och populära fabeldjuret enhörningen. Vi tar oss tiden att hylla en vacker vit häst med ett långt snurrat horn i pannan. Enhörningen är en symbol för lycka, fantasi och magi. Det är en ikon full av färger, barnslig prakt och mystik som gör oss extra glada. 

De visar sig ofta på födelsedagstårtor (enhörningstårta) och barnkläder, och låt oss vara ärliga, många av oss vuxna diggar dem också. Nationella unicorn dagen ger dig chansen att uttrycka lite extra enhörningskärlek.

Historien om internationella unicorn dagen

Enhörningen sågs i tidigt mesopotamiskt konstverk och observerades ofta i myter och berättelser som härstammar från Kina, Grekland och Indien. I grekisk mytologi trodde författare starkt att enhörningar sprang vilt i ett avlägset rike.

Det avlägsna riket var Indien och den grekiska läkaren Ctesias citerade i sin bok “On the Nature of Animals” att han trodde att Indien avlade en enhörnad häst. Vissa menade att det inte kan ha varit en enhörning, utan citerade istället de indiska noshörningarna. I Iran sägs det att enhörningar hittades i Persepolis och den hebreiska bibeln beskriver ett djur som kallas “re’em” som en del tror är enhörningen.

Enhörningen har alltid avbildats som en symbol för elegans och oskuldsfullhet, med dess horn som sägs hålla makten att rengöra giftigt vatten och att läka sjukdomar. Under medeltiden skulle de sälja tänder av Narvalvalen och annonsera det som ett enhörningshorn.

Kelterna, romarna och perserna beskrev också en vit magisk häst med ett horn. Varelsen sägs representera styrka, elegans och frihet. Enhörningen har varit en symbol på det skotska vapenskölden sedan 1100-talet.

Som du kan se har enhörningar funnits i vår kultur under lång tid, och därför är den nationella enhörning dagen som introducerades 2015 varmt välkommen, i Sverige och internationellt. 

LÄS MER:   Första advent och mindre än en månad till julafton
Show Buttons
Hide Buttons