Våren är äntligen här och med den kommer en av vårens mest efterlängtade högtider – valborg! Denna traditionella högtid som firas runt om i Sverige är en symbol för att välkomna våren och säga farväl till vintern. Men vilken dag och datum firar man valborg 2024? Och varför firar vi valborg? Låt oss ta en titt på svaren på dessa frågor och allt du behöver veta om valborg 2024! I slutet av inlägget kan du även ta del av en målarbild med temat valborg som du kan ladda ner gratis – en perfekt aktivitet till valborg!

Kolla in alla våra produkter här!

Vilken dag är valborg?

Valborg, eller valborgsmässoafton är en traditionell högtid som firas runt om i Sverige varje år. Valborg firas alltid den 30 april. Det är sista dagen i april månad där vi firar vårens ankomst. Dock kan veckodagen variera när valborg infaller varje år. För 2024 är datumet som vanligt den 30 april och det är en tisdag.

Det många som även undrar om valborg är en röd dag. Svaret är nej, valborg räknas som en vanlig veckodag. Dock så är dagen efter, 1 maj, en röd dag.

Ursprung till valborg

Bild från pinterest.

Ursprungligen är valborg en dag tillägnad till det tyska helgonet Sankta Walpurgis, som var en abedissa vid ett kloster som levde på 700-talet. Man har sedan 1400-talet i Tyskland firat denna dag till minne av det tyska helgonet Sankta Walpurgis. Namnet valborg är från det fornhögtyska namnet Valburg eller Walburc, med oklart ursprung.

LÄS MER:   Tips på kreativa påskhälsningar

Enligt den tyska traditionen var natten mellan den sista april och förste maj ett tillfälle för häxsabbat, där häxor red på kvastar eller getter för att möta djävulen. Under Walpurgisnatten tände man därför eldar och förde oväsen för att schasa bort häxorna. Under medeltiden så kom den tyska traditionen till Sverige. Traditionen smälte samman med de svenska traditionerna kring utsläpp av boskap för sommarbete. Eld elementet användes då för att mota bort rovdjur från boskapen, och de tyska traditionerna kring eldtändning och oväsen passade in väl i detta sammanhang.

Idag firas valborgsmässoafton i Sverige, Tyskland, Finland, Lettland, Estland, Slovenien och Tjeckien den 30 april eller första maj.

Valborg idag

Bild från Uppsalacity.

Valborg som en högtid infördes i den svenska almanackan år 1901 och som idag ses som en symbol för vårens ankomst och slutet på vintern. Valborgsfirandet brukar ofta involvera majbål och sammankomster av vänner och familj där man grillar och har picknick. I studentstäder som Lund och Uppsala firas valborg också med mycket festande. Det brukar inledas dagar innan själva högtiden med kvalborg och skvalborg som anordnas av studentnationer och kårer.

Sillunchen är vanligtvis en del av det svenska valborgsfirandet, speciellt i studentstäderna som Lund och Uppsala. Det är en gemensam måltid där människor samlas för att äta och umgås. Traditionellt serveras sillen tillsammans med potatis, gräddfil, gräslök och knäckebröd. Andra läckerheter som ofta ingår i sillunchen inkluderar ägg, inlagd lök, senap och snaps. I Uppsala är det vanligt att studenter samlas på nationerna för att äta sillunch tillsammans innan de går ut och firar valborg.

LÄS MER:   När är det mors dag?

I Uppsala sker det mycket aktiviteter under valborg. Ett exempel är mösspåtagning på Carolinabacken i Uppsala. På valborgsmässoafton fylls backen med tusentals människor där man prick 15.00 gemensamt sätter på sig sina studentmössor. En annan aktivitet som äger rum är forsränningen i Uppsala under valborg. Det är ett evenemang där flera hundra människor samlas för att titta på när andra åker nerför Fyrisån på egengjorda flottar. Evenemanget startades 1975 av några studenter från Uppsala universitet och har sedan dess blivit ett av de största evenemangen under valborg i Uppsala.

Bild från Valborg i Uppsala.

Målarbild till valborg

Målarbild från Skolmagi.nu

Valborgsmässoafton är en tid av glädje och gemenskap då människor runt om i landet samlas för att fira vårens ankomst. En rolig aktivitet under denna festliga tid är målarbilder relaterade till valborg. Här delar vi med oss av en målarbild med majbrasan. En trevlig valborg bild som kan fyllas med färg och liv, och varje penseldrag blir en hyllning till den sprudlande energin som valborg för med sig!

Sammanfattningsvis kan vi säga att valborg är en viktig högtid i Sverige som markerar vårens ankomst och det ljusare halvåret. Under åren har valborg utvecklats till en festlig tradition där människor samlas för att fira med olika aktiviteter och traditioner som majbål, forsränning, studentfirande och sillunch. Så, på valborgsmässoafton, låt oss ta tillfället i akt att fira tillsammans med våra nära och kära och njuta av allt som denna underbara högtid har att erbjuda. Glad valborg!