Sommarrullar har sitt ursprung i Vietnam, de är nyttigare än vårrullar och äts färska, men de är inte lika kryddstarka som vårrullar. Sommarrullar är passande som en fräsch sommarlunch. Det är snabbt, enkelt och roligt att göra. Med de olika färgerna kan man också göra det väldigt snyggt, starka färger är något som kopplas till unicorn mat. Detta recept är också veganskt, så flera kan njuta av sommarrullarna! Om du är nyfiken på fler unicorn recept kan vi tipsa om unicorn frappuccino. Omslagsbild hämtad från Pinterest.

Ingredienser till veganska sommarrullar:

4 serveringar

LÄS MER:   Läskigt goda Uniween kakor - magiska monster i varje tugga!

Fyllning

  • 8 rispapper
  • 1 lila kålhuvud
  • 5 stora morötter
  • 1-2 avokador
  • 1 polkabeta
  • Sallad
  • Sockerärtor

Dippsås

  • 1 dl mandelsmör
  • 6 matskedar lime juice
  • 5 matskedar tamari sojasås
  • 1 matsked lönnsirap
  • Lite sesamolja
  • Vatten för att tunna ut om det behövs

Gör så här:

  1. Förbered grönsaker genom att strimla morötter och kålhuvud. Skär upp polkabetan, sallad och avokador. Koka sockerärtor och låt dem svalna

  2. Blanda alla ingredienser till såsen väl i en skål

  3. Ta en skål med varmt vatten och lägg i ett rispapper i taget i cirka 20 sekunder. Ta sedan försiktigt upp det blöta pappret och lägg ut på en tallrik

  4. Lägg grönsakerna i mitten av pappret och rulla ihop som en burrito

  5. Klart!

Veganska unicorn sommarrullar
Let’s Cook Vegan

Det finns såklart flera olika versioner av dessa rullar som du kan göra. Fyll dem med dina färgglada favoritgrönsaker. Du kan också koka upp ris och låta det svalna, eller ha i räkor, koriander eller tofu. Man kan också ha frukt i som till exempel jordgubbar, ananas eller mango. Det finns dessutom mycket utrymme för att vara kreativ med dippsåser som jordnötssås, mango-chili-sås eller avokado och koriander-dipp.

Det som gör sommarrullar så speciellt är att det är enkelt, flexibelt, anpassningsbart, nyttigt och lätt att göra veganskt. Även om man inte äter veganskt vanligtvis kan det vara bra att försöka äta en mer växtbaserad kost för att minska sin miljöpåverkan. Man kan också använda rester man har från annan matlagning till fyllning och samtidigt minska matsvinn.