unicorn på börsen

Vad är enhörningar på börsen och finns de i norden?

Vad är enhörningar på börsen och finns de i norden? Detta ger vi en kort förklaring till här. Enhörning, eller unicorn på engelska är en företags jargong för en startup. Detta är företag som värderas till mer än 1 miljard USD. Termen infördes av Aileen Lee för att det är teoretiskt sett nästan lika sällsynta som ett fabeldjur. 

I världen är USA världsledande med stora bolag som exempelvis Airbnb, Space X, Uber and Epic Games. År 2019 fanns det hela 394 enhörningar i världen. Flest enhörningar juni 2020 hittas i USA, Kina, Storbritannien, Indien, Tyskland, Sydkorea, Brasilien och Israel. 

Världen

Om norden vore ett land så skulle vi, om man tittar på antalet enhörningar per invånare ligga strax efter USA. Alltså väldigt långt upp i listan av antalet enhörningar per land. Norden har under 2000-talet producerat enhörningar på löpande band, varav några riktiga världssuccéer. 

Nordiskt entreprenörskap

Aldrig har det investerats så mycket i nordiska enhörningar som just nu. De högst värderade enhörningarna i Norden de senaste 20 åren är bland annat Spotify, iZettle, Evolution Gaming, Skype, SUPERCELL, Klarna. Nedan ger vi en kort beskrivning på de nordiska enhörningarna. De flesta varumärken känner man till sedan tidigare, andra är nya namn.  

Evolution gaming

Utvecklar och säljer B2B-lösningar för speloperatörer. Börsnoterades 2015. Börsvärde 12,1 md $. 

Spotify

Världens största musikstreamingtjänst och är Europas högst värderade techbolag. Börsvärde: 50 md $. 

SUPERCELL

Mobil spelföretag, grundat av sex finländare. Står bakom mobilspelet Clash of Clans. 

Skype

Skype grundades av en svensk och en dansk i 2003. Bolaget såldes till Microsoft för 85 miljarder kronor. En plattform som har förenklat kommunikationen till flera nära och kära. 

LÄS MER:   Unicorn trender 2022

Klarna

Den största fintech-startups i Europa. Erbjuder finansiella tjänster online. Är ej börsnoterat men är värderat till 55 miljarder kronor. 

iZettle

Säljer betalningslösningar för småföretag. Grundades av svenskar 2010. Köptes av amerikanska PayPal 2018 för 22 miljarder kronor.

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Show Buttons
Hide Buttons