Jag läste nyligen en artikel skriven av BBC om Sverige och ensamma expats. Den är väldigt intressant och heter; ”This might be the loneliest country for exapts”. Artikeln berättar om hur Sverige ger ett drömlikt intryck med mysiga middagar och tända ljus i minimalistiska nordiska lägenheter eller snöiga hiking trippar med fantastisk natur. Verkligheten ser lite annorlunda ut för internationella yrkesverksamma i Sverige. Det finns cirka en halv miljon expats i Sverige enligt den nationella statistiken. Hoppet om att träffa någon (där det relativt finns mest singlar i hela Europa) är en stor utmaning idag och något som vi vill diskutera mer om i detta inlägg.
Nästan hälften av Sveriges hushåll består idag av ensamstående vuxna utan barn. I Europa är motsvarande statistik en tredjedel i genomsnitt, enligt Eurostats.
Det kanske inte låter helt fel för en expat som är ny i Sverige. Men bakom de siffror finns en kulturell norm som nästan främjar att man ska vara singel. Sverige erbjuder omsorgsfullt utformade hem designade för ett självständigt liv. Till och med i Stockholm som har stor bostadsbrist är det billigare att bo ensam om man jämför med andra storstäder i London eller San Francisco.
Expats säger att Sverige är ett underbart land att bo i men det är frustrerande när man inte träffar någon att dela sitt liv med. Många expats är runt trettioårsåldern och hoppas på att stadga sig. Det är relativt lätt med en första dejt men att träffa någon en längre tid är mycket svårare.
Innehåll
Hur är Sveriges singelliv?
Sverige rankas ofta som den mest attraktiva plats att bo i av expats enligt Expat Explorer, tack vare den höga levnadsstandarden, flexibla arbetskulturen och fantastiska natur. Svenskarna är också bäst i världen på att tala engelska som andraspråk vilket bidrar till en mjuklandning för nyanlända till Sverige.
En rapport som från SCB 2015 visar att bara en av fyra personer som flyttar till Sverige ensamma träffar en partner efter fem år. Studien visar också att migranter med bra ekonomi från andra nordiska och EU-länder var ännu mindre benägna att träffa en svensk i jämförelse med de som flyr konflikter.
”Det är förvånande att vi fortfarande ser samma mönster trots Sveriges inträde i EU för två decennier” säger analytiker Andreas Raneke som ledde forskningen. Folk tycker tydligen inte om att ”dejta” i Sverige.
”Man skulle kunna tro att det blivit vanligare att svenskar bildar familj med utlandsfödda tack vare den fria rörligheten och ökade invandringen” berättar han.
En annan manlig expat i artikeln från BBC säger att folk inte verkar gilla att dejta Sverige. Det finns något negativt laddat med att “dejta”. Han säger att han har träffat många vackra kvinnor i Sverige men det tenderar att vara på mycket kort sikt, han söker något meningsfullt vilket är en utmaning.
Självständig och ensam?
Dr David Schultz, en amerikansk psykoterapist som har bott i Sverige 13 år. Han håller med om att det kan uppstå problem när expats dejtar som är kopplat till kulturella skillnader större än enbart det ”individuella” tänket i Sverige.
Samhället kan kännas ensamt
”Många av mina klienter kämpar sig fram för att socialisera här, generellt sett. Svenskar brukar vanligtvis inte prata med okända i publika områden som i tunnelbanan eller bussar eller affärer,” förklarar han. ”Det kan därför kännas som ett ensamt samhälle för en invandrare.”
Schultz antyder att, svenskar är mindre konventionella i jämförelse med andra nationaliteter eftersom vi har ett mer liberalt samhälle.
”Du kan vara med någon med inte bo tillsammans, bröllop är inte jätteviktigt längre, du kan ha barn och inte vara gift. Det är en helt annan kultur relativt många andra länder,” säger han.
De nordiska länderna fokuserar mycket på ett jämlikt samhälle vilket gör att kvinnor är finansiellt mindre beroende av en man. Genomsnittsåldern för ett första bröllop är 33 år för kvinnor och 35,7 för men enligt Eurostat. (Det är 27 för kvinnor och 29 för män i US i jämförelse.)
Det jämställda samhället är också en fördel
För män som kommer från en machokultur kan det vara förvirrande. Ska man vara mer bestämd? Ska jag ta första steget? Eller väntar jag på att mannen tar första steget? Gällande notan, ska man dela den? Det kan vara förvirrande.
Det är dessutom relativt stabilt att få barn i Sverige eftersom det är subventionerat, vilket gör att mammor är mindre beroende att ha en partner för inkomstens skull. Skulle man skilja sig med sin partner är det även en trygghet att bo i Sverige då man får hjälp från staten. Det är praktiskt taget gratis för barnen att gå på dagis.
Tips på aktiviteter om man känner sig ensam.
För de expats som inte känner sig bekväma med att använda hemsidor eller appar kan istället gå kvällskurser eller engagera sig i sport. Gör ni en aktivitet tillsammans skapar det mindre stress att prata och ni gör något tillsammans trots skillnader i språk eller bakgrund. Svenskar är vanligtvis varma och lojala när man är nära dem.
Trots utmaningen att dejta, lyckas Sverige ändå behålla internationella talanger eftersom majoriteten av ensamma nyanlända stannar kvar. Enligt statistiken bodde två tredjedelar som kom mellan 1998 och 2007 fortfarande i norden efter 5 år.
Expats som finner kärleken
Vi ska inte tappa tron om expats och kärleken. Det finns de som enligt statistiken finner kärleken. Är du inte svensk är det helt klart en större utmaning. Problemet som uppstår med expats är att svenskar (och för andra nationaliteter i andra länder) oroar sig för att de ska längta hem och vill tillbaka till sitt hemland. Man vågar inte ta risken att binda sig och få känslor för en person som eventuellt vill bo i ett annat land i framtiden.