Följ detta recept på regnbågstårta för en läcker dessert som både barn och vuxna kommer uppskatta! Glasyren används också som fyllning och du kan toppa regnbågstårtan med smarties eller strössel. Perfekt om du planerar ett barnkalas eller bara vill testa något nytt. Man kan använda karamellfärg till att färga bottnarna men vi rekommenderar att använda pastafärg/gelé för en starkare effekt.
Innehåll
Ingredienser till regnbågstårta
12-15 bitar, 6 lager
Tårtbottnar
- 350 g kakmjöl
- 3 tsk bakpulver
- 350 g rumstempererat osaltat smör
- 350 g florsocker
- 6 stora ägg
- 1 msk vaniljextrakt
- Upp till 40 ml mjölk
- 6 pastafärger i regnbågens färger
Glasyr
- 100 g rumstempererat smör
- 250 g färskost
- 400-600 g florsocker
Så här gör du:
Glasyr
- Värm smöret i mikron så det blir mjukt men inte helt smält. Vispa sedan så det blir flytande.
- Tillsätt färskosten till smöret och vispa
- Byt till slev och tillsätt florsocker medan du blandar, blanda försiktigt. Tillsätt cirka 400-600 g florsocker tills glasyren ser bra ut
- Sätt i kylen. Gör helst glasyren dagen innan den ska användas
Tårtbottnar
- Sätt på ugnen på 170 grader
- Använd formar med 20 cm eller 15 cm i diameter (använd 15 för högre tårta med tjockare bottnar och 20 för mer normalhög och tunnare bottnar), ha formar med löstagbara kanter. Smörj och mjöla formarna. Senare får du grädda i omgångar beroende på hur många former i samma storlek du har
- Vispa smör och socker tills fluffigt i en bunke
- Lägg till ett ägg i taget med lite mjöl och vispa långsamt med smöret och sockret. Lägg sedan till resten av mjölet, bakpulvret och vaniljextrakt och vispa
- Om smeten är för tjock, häll i lite mjölk. 10 ml åt gången och inte mer än 40 ml tills smeten är en bra konsistens
- Dela upp smeten i 6 skålar, använd våg för att få lika mycket i varje skål. Använd olika pastafärger för de olika skålarna. Häll i försiktigt och blanda tills du fått önskad färg men häll inte i för mycket så färgerna blir för mörka.
- Grädda de olika färgerna för sig i formar. Blanda dem inte med varandra. Håll koll på att bottnarna inte blir bruna, rotera och flytta dem i ugnen om nödvändigt. Grädda i cirka 20 minuter och använd en sticka för att se att de är klara.
- Ta ut bottnarna och ge dem gott om tid att svalna.
Montering
- Om bottnarna har blivit ojämna under gräddningen, skär av lite på topparna så de blir jämna.
- Sätt lite glasyr på tallriken tårtan ska serveras på och sätt första bottnen på den. I mitten av serveringstallriken.
- Ta ett tunt lager av glasyr på första bottnen och sätt på nästa botten och upprepa detta tills du har gjort det tredje lagret. Sätt då tårtan i kylen för 30 minuter.
- Fortsätt sedan att stapla bottnarna mellan glasyr. Ta sedan glasyr på sidorna, toppen på tårtan och fyll luckorna mellan bottnarna
- Eftersom glasyren inte kommer täcka färgerna. Låt tårtan stå i kylen en timme och sätt sedan på ett till lager av glasyr och låt stå i kylen en timme till. Upprepa denna process tills tårtan ser bra ut och glasyren täcker färgerna
- Lägg till dekorationer som godis och strössel och låt stå i kylen tills servering.
Klart!
Receptet kommer från Kerry Cooks, se hennes recept här.
Denna regnbågstårta kan som sagt bli väldigt uppskattad på barnkalas. Den färgstarka utseendet passar perfekt till ett fest med saga eller fantasitema, eller till och med till ett enhörningskalas! Vi kan också rekommendera att göra en enhörningstårta, recept kan ni hitta här.
A party without cake is really just a meeting.
– Julia Childs