När är det påsk?

Våren är här och med det kommer påskfirandet. Påsk är en av de största högtiderna i Sverige och firas av människor i hela landet. Men när är påsken egentligen? Vilka dagar firar man påsk? När infaller påsken som tidigast? Och varför firar påsken? Låt oss ta en titt på svaren på dessa frågor och allt du behöver veta om påsken 2024!

Kolla in alla våra produkter som passar till påsken!

När är det påsk 2024?

Påsken är en högtid som firas runt om i världen och som firas varje år. Men när är påsken 2024? Påskfirandet sträcker sig över flera dagar. Påsken för 2024 infaller under vecka 13 och början på vecka 14. De dagar man firar påsk är:

28 mars, torsdag – Skärtorsdagen

29 mars, fredag – Långfredagen

30 mars, lördag – Påskafton

31 mars, söndag – Påskdagen

1 april, måndag – Annandag påsk

Bild från pinterest.

Påskens datum är inte alltid enkelt att förstå, men det är faktiskt väldigt magiskt! Påsken är en rörlig högtid där datumen är olika för varje år. Till skillnad från andra högtider som har ett fast datum varje år, som till exempel jul, så varierar datumet för påsk. Påsken infaller alltid på söndagen efter den första fullmånen efter vårdagjämningen. Detta innebär att påsk kan infalla tidigast den 22:e mars och senast den 25:e april varje år. Så när ni vill börja pyntar era påskägg och dekorerar era hem, tänk på den magiska formeln för påsk datumen: Vårdagjämning + första fullmånen efter vårdagjämningen = påsk!

LÄS MER:   Glad fredag från Unicorn saker

Fakta om påsken

Bild från pinterest.

Ordet ”påsk” kommer ursprungligen från det hebreiska ordet ”Pesach”, som betyder ”gå förbi” eller ”skona”. I judendomen syftar Pesach på firandet av befrielsen från slaveriet i Egypten. Påsken är som sagt en viktig högtid som vi firar runt om i världen.  Men varför firar vi påsken? Jo, påsken är kristendomens mest betydelsefulla helg. Påskens religiösa budskap är att påminnas om Jesus lidande, död och återuppståndelse.

På påskafton firar vi tillsammans med familj och vänner. Vi äter påskmat och delar påskgodis från påskägg. Under påsken brukar man med familjen eller vänner göra en äggjakt i trädgården. Påskpyssel är även en vanlig aktivitet både innan och även under påskhelgen. Exempel på påskpyssel kan vara att måla påskägg tillsammans, eller med olika material göra kaniner och kycklingar. Inför påsken dekorerar man med exempelvis påskris, påskägg, påskliljor och olika påskfigurer. Under påsken skickar man oftast glada påskhälsningar med ord som ”Glad Påsk!” till nära och kära under högtiden.

Påskharen och påskkycklingar är populära figurer under påsken. Påskharen härstammar sannolikt från en tysk tradition, där vuxna sedan 1600-talet skämtade med barnen om att påskharen gömde ägg. Detta spreds vidare till andra länder och kom till Sverige i slutet av 1800-talet. Påskkycklingen är också en vanlig symbol för påsken. En tänkbar förklaring till detta är att kycklingen symboliserar fertilitet och nytt liv, som är lämpliga teman för påsken som är en högtid för vår och återfödelse.

Aktiviteter till påsken

Bild från pinterest.

Under påsken finns det en mängd olika aktiviteter att ta del av, från traditionella påskäggsjakter till påskpyssel, påskpynt och påsk bakning. Här är några idéer för hur du och din familj kan fira påsk och skapa minnen tillsammans.

LÄS MER:   Sol och inflation som sjunker

1. Äggjakt: Gör en påsklek genom att gömma påskägg fyllda med godis eller små leksaker runt i trädgården eller inomhus, och låt barnen leta efter dem.

2. Måla påskägg: Köp några vita eller bruna ägg och dekorera dem med färg, glitter, klistermärken eller annat påskpynt.

3. Påskpyssla: Gör egna påskdekorationer som påskharar eller påskkycklingar med hjälp av papper, piprensare och andra material. Här kan du läsa om enkla påskpyssel för barn och en påskpyssel vuxna.

4. Skriv påskkort: Skriva påskkort som man kan ge till vänner och familj med påskhälsningar är alltid uppskattat. Här kan du läsa hur man skriver ett påskkort.

5. Baka påskgodis: Bakning av påskgodis som chokladägg, muffins eller påskkakor är en annan kul aktivitet för hela familjen.

6. Besök kyrkan: För kristna är påsk en religiös högtid, och många kyrkor har särskilda påskgudstjänster.

7. Dekorera: Gör middagen extra festlig genom att dekorera bordet med påskdukar, påskblommor och andra påsk dekorationer.

Oavsett hur du väljer att fira påsken 2024, är det viktigt att ta sig tid att koppla av och uppskatta tiden med familj och vänner. Denna högtid är en tid för glädje och återfödelse, och genom att ta del av några av dessa aktiviteter kan du skapa minnen som varar livet ut. Så ta en paus från vardagen och fira påsk på ett roligt och meningsfullt sätt!

Påskpresenter

Att ge en påskpresent är ett sätt att visa uppskattning och sprida glädje till dem vi bryr oss om. Men vad ska man egentligen ge i påskpresent? Här kommer några förslag på olika typer av påskpresenter som kan passa för olika personer och smaker. Glad påsk!

LÄS MER:   Glad lill-lördag och vårdagjämning

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Show Buttons
Hide Buttons