När är det halloween?

Halloween är en av de mest populära högtiderna runt om i världen, med spöklika traditioner och roliga aktiviteter för både barn och vuxna. Men när är det egentligen halloween? Och vad är bakgrunden till denna populära högtid? Med halloween 2023 runt hörnet är det en fråga som många ställer sig. Vi kommer ta en titt på dessa frågor och allt du behöver veta om halloween 2023!

Kolla in alla våra produkter som passar till halloween!

När är halloween 2023?

Halloween är en högtid som firas varje år under hösten. Så när är halloween 2023? Svaret är att halloween alltid firas den 31 oktober, under vecka 44. Allhelgonahelgen firas också under denna vecka med dessa datum:

31 oktober, tisdag – Halloween

4 november, lördag – Alla helgons dag

5 november, söndag – Alla själars dag

Bild från pinterest.

Däremot väljer en del i Sverige att fira halloween en annan dag – så att gå bus eller godis kan man göra andra dagar om man vill! Oavsett så kan du förbereda dig för en natt fylld med pumpor, spöken, godis och häxeri. Vi lovar att du kommer att uppleva en natt av magi och spänning som du aldrig kommer att glömma!

Vad är det för skillnad på alla helgons dag och halloween?

Bild från pinterest.

Magiska andar och mystiska makter är i luften när högtiden halloween närmar sig. Dock kan man lätt förvirra sig om när man ska fira halloween eftersom Alla helgons dag sammanfaller ungefär samtidigt. Dessa två högtider påminner mycket om varandra och det kan vara svårt att urskilja dagarna. Det som skiljer dessa högtider åt är att halloween kommer från förkristen tid, då kelterna uppmärksammade de döda genom att tända eldar och klä ut sig för att skrämma bort onda andar. Alla helgons dag är en dag då helgonen firades, men som har vuxit fram som en tradition att besöka gravar och tända ljus för de döda.

LÄS MER:   Jul giveaway: Vinn en Squishmallows Kuromi!

Vad är halloween egentligen?

Bild från pinterest.

Det många kanske undrar är varför vi firar halloween och vad ursprunget är till högtiden. Ursprunget till Halloween kan spåras tillbaka till irländska och anglosaxiska All hallow’s eve, aftonen före Allhelgonadagen. Den ursprungliga högtiden kallades ”Samhain” och firades vid slutet av skördesäsongen den 31 oktober. Det var en keltisk höstfest som markerade skördetiden, där man tände eldar för att vägleda de döda och skrämma bort häxor. Tron hos kelterna var att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten till halloween. Kopplat till Samhain så gick man runt ute i ljusförsedda rovor eller rödbetor med utskurna ansikten, även så kallade ”jack-o’-lanterns”.

När irländska emigranter tog sig till USA under 1800-talet och senare så följde traditionerna med Samhain med. Under 1900-talet tog högtiden fäste i USA, och har varit populär ända till dess. Firandet utvecklades även till barnens högtid, då barn fick skämta med de vuxna genom ”Trick or treat”.


Traditionen lever fortfarande vidare, där halloween är numera förknippat med skräck och spänning. Det är en natt då människor klär ut sig till olika karaktärer och figurer, oftast med skrämmande och läskiga teman. Trick or treating, där barn går runt och samlar godis från grannar och vänner, lever också vidare. Även om traditionen har förändrats över tid, så fortsätter högtiden att hylla det ockulta och mysteriösa. Man ger människor en chans att utforska den skrämmande, men samtidigt förtrollande, sidan av livet.

Är halloween en tradition i Sverige?

Bild från pinterest.

LÄS MER:   Roligt och lätt påskpyssel för vuxna

Halloween har inte alltid varit en tradition i Sverige, men de senaste åren har högtiden blivit allt vanligare att fira. Denna högtid började dyka upp i Sverige under slutet av 1980-talet. Det var runt år 1990 som man gjorde de första försöken att börja fira halloween i Sverige. Dock var inte först i slutet av 1990-talet som firandet började växa på riktigt och blev till en tradition i Sverige.

Halloween har numera blivit en etablerad tradition i Sverige. I dag ser man allt fler halloween-teman i butiker och på fester. Många barn och ungdomar går runt och samlar godis på Halloween-kvällen genom trick or treating, där de besöker olika hus i grannskapet och knackar på dörrar för att få godis. Det är även vanligt att dekorera sitt hem för att fira denna högtid. En vanlig dekoration är att göra jack-o’-lantern, som kan tändas med ljus för att skapa en läskig stämning. Andra vanliga dekorationer inkluderar spindelnät, gravstenar, skelett och andra skrämmande rekvisita.

Tips på kostym och godis

Halloween är en populär högtid och ger en chans för människor att klä ut sig och ha kul med vänner och familj. Om du planerar att fira denna högtid och behöver några tips på kostym och godis, så har vi samlat här nedan idéer som kan hjälpa dig. Hoppas ni får en fantastisk och magisk halloween!

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Show Buttons
Hide Buttons