Letar du efter ett enkelt recept på Halloween kakor med glasyr? Dessa Sugar Cookies är perfekt till Halloween bakning med barnen och för fest firandet. Vi delar vårt fantastiskt magiska recept på mördegskakor som kommer att göra denna högtid spöktakulär.

Vad är Sugar Cookies?

Sugar cookies, mördegskakor, figurkakor eller vaniljkakor som de oftast kan kallas är kakor som man främst använder att göra fina figurer med färgglad glasyr. Med sugar cookies kan man vara kreativ, konstnärlig och låta fantasin flöda för fantastiska små kreationer. Man kan sticka ut olika former med hjälp av utstickare och sedan dekorerar man med t.ex. kristyr. Sugar cookies funkar ungefär på samma sätt som när vi i Sverige spritsar våra pepparkakor men ännu mer kreativt och med speciella tekniker som ger ett vackert resultat. Sugar cookies passar till alla tillfällen speciellt nu för Halloween bakning om du vill ha fina och enkla kakor till festen eller bara för söt sugets skull!

Hur gör man Sugar Cookies?

Halloween kakor: sugar cookies recept

Antal kakor

Ca 30

kakor

Receptet kommer från boken Baka kawaii av Ai Ventura, Natur och Kultur.

Du behöver:
Kakmått i olika storlekar för degen
Cellofan till små spritspåsar till glasyren

Deg

  • 120 g rumstempererat smör

  • 140 g florsocker

  • 50 g ägg (ca 1 ägg)

  • 240 g vetemjöl

  • 40 g potatismjöl

  • 80 g mandelmjöl

Gör så här till degen:

  • Rör smör och florsocker i en bunke till en smidig deg.
  • Vispa ner ägget lite i taget med en visp till jämn deg.
  • Blanda vetemjöl, potatismjöl och mandelmjöl i en separat skål och sikta sen ner i degen. Blanda med slickepott.
  • Häll ut degen på köksbänken och bearbeta till en jämn deg men knåda inte för mycket efter gluten då utvecklas i degen och kakornas konsistens blir sämre.
  • Plasta in degen och låt vila i kylen minst 1 timme
  • Sätt på ugnen på 175 grader, ej varmluft. Kavla ut degen till en cirka 5 mm tjock platta. Mjöla deg och kavel vid behov.
  • Ta ut kakor med valfria mått och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Placera kakorna med mellanrum mellan varandra. Det blir ungefär två plåtar. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt svalna.
LÄS MER:   Icing cookies

Notes

  • Tips! Den här degen går jättebra att använda till andra sorters mördegskakor, som till exempel hallongrottor eller kakor med smält choklad!

Royal Icing

  • 300 g florsocker

  • 50 g äggvita

  • Valfria hushållsfärger

  • Vatten och florsocker för justering av konsistens

Gör så här till glasyren:

  • Gör små spritspåsar av cellofan: Klipp trianglar i cellofan, cirka 20 x 20 cm. Rulla triangeln till en strut så att mitten av den längsta sidan blir en spets. Håll fast med tummen och pekfingret. Rulla in plast i struten. Byt hand och justera så att spetsen blir skarp. Tejpa skarven så att spritspåsen låser sig i formen.
  • Rör ihop florsocker och äggvita i en bunke slickepott. Byt sen till elvisp och vispa till en slät och glansig smet.
  • Dela upp i små skålar och färga med hushållsfärger. Ytan blir lätt torr så täck skålarna med plastfolie när du inte använder dem.
  • För att rita konturlinjer behöver glasyren ha lite hårdare konsistents så att spritsande linjerna håller formen. För att måla innanför konturlinjerna behövs ock en mjukare konsistens eftersom den breds ut efter att den spritsas och ytan ska bli platt. För hårdare konsistens blandar du i mer florsocker, för mjukare tillsätter du lite mer vatten.
  • Fyll spritspåsarna med glasyr, vik ner öppningen på spritspåsarna och tejpa igen dem ordentligt.
  • Klipp av spetsen av en spritspåse med hårdare glasyr och rita konturlinjer. Klipp av spetsen på en spritspåse med mjukare glasyr och måla innanför konturerna
  • För att göra en suddig linje ritar du med glasyr med hårdare konsistens innan den undre glasyren är torr på ytan. För att lägga till tydligare linjer i glasyr låter du först kakorna torka ordentligt över natten innan du gör linjer med glasyr av hård konsistens.

Simsalabim så är du klar och har kakor klara till Halloween! Det finns ingen rätt eller fel i konst så låt din kreativa anda flöda!


Halloween kakor utan glasyr

Om du hellre vill ha kakor utan glasyr kan du lätt använda dig av samma deg recept för att göra Halloween kakor med sylt eller choklad! Du formar små bollar som du plattar till och gör sedan en liten grop där du fyller valfri sylt istället. Passar utmärkt till blodsprängda ögon. Om du är choklad galen kan du göra chokladspindlar. Efter gräddning ta din favorit choklad godis eller spritsa i smält choklad eller Nutella i gropen. Rita fram 8 ben. Lägg på socker ögon eller M&M på spindeln som du limmar fast med smält choklad! Färdig!

Du kan även få till häxfingrar med degen. Då kavlar du ut degen till en lång, smal rulle (ca 1 cm i diameter) och delar sedan den i ca 1 dm långa rullar. Gör några streck med en kniv så att det ser ut som knogar, ta skaftet på t.ex. en tesked och platta till där ”nageln” sitter. Efter fingret har gräddats i ungnen så målar du din nagel!


Enhörning mördegskakor

Du kan dessutom använda samma goda recept som ovan och metod för att skapa dessa magiskt söta enhörning sugar cookies! Perfekt till ett enhörningkalas. Eller varför inte dessa läckra enhörnings pumpor för Halloween? 🦄


Släpp loss magin och baka utsökta kakor med denna Halloween sugar cookie recept! Förrvandla ditt kök till ett Halloween bak paradis och få din fest till en succé!

Dela gärna era skapelser på sociala medier med hashtaggen #Unicornsaker eller tagga oss @Unicornsaker. Vi skulle älska att se och dela dem så att vi sprider regnbågsglädje tillsammans! 🌈✨

Med det önskar vi er en glad bakstund och Halloween och hoppas ni får det så kul med bakningen!🎃

/Unicorn Saker🦄