Den 7 november varje år firar vi ett av Sveriges mest älskade bakverk, nämligen kladdkakan! Detta ljuvliga och kladdiga bakverk har en speciell plats i många av våra hjärtan. Därför är kladdkakans dag en perfekt dag att samlas för en fika med familj eller vänner för att njuta och fira denna dag. Oavsett om du väljer att baka en egen kladdkaka eller om du köper en färdiggjord, så är det en dag att ta till vara!
Innehåll
Varifrån kommer kladdkakan?
Kladdkakans ursprung är faktiskt något av ett mysterium, men vad vi vet att den började dyka upp i Sverige någon gång runt 1970-talet Det finns olika teorier om hur kladdkakan uppstod; en populär teori är att kakan kom till av misstag när någon glömde bakpulver i sin chokladkaka, vilket resulterade i en seg och kladdig mitten. Oavsett var kladdkakan kommer ifrån har den blivit en viktig del av svensk fikakultur och en älskad klassiker av många!
Varför firar vi kladdkakans dag?
Kladdkakans dag är en relativt ny tradition som instiftades 2007. Det var efter att entusiaster av detta älskade bakverk diskuterade behovet av att hylla kakan som dagen uppstod. Vilket var en självklarhet eftersom kladdkakan länge har haft en självklar plats på fikabordet. Sedan dess firas kladdkakans dag årligen den 7 november, en dag då vi samlas för att njuta av och fira en av våra mest älskade desserter!
Magiskt gott recept att testa
Älskar du kladdkaka men vill sätta en unik twist på klassikern? Det finns nämligen oändligt många sätt att variera kladdkakan för att skapa nya, spännande smakupplevelser. Vilket är perfekt för dig som vill överraska på fikastunden. Genom att prova olika smaker och garneringar kan du enkelt förvandla kladdkakan till en helt ny magisk version! Här är ett härligt recept som kombinerar det bästa av två världar och ger den klassiska kladdkakan en överraskande touch.
Kärleksmumskladdkaka
Kombinera två favoriter genom att baka en kladdkaka med kärleksmums-twist! Denna kladdkaka bjuder på en krämig chokladglasyr och ett härligt lager av knastrande strössel. Vilket skapar en smakupplevelse som är för god för att vara sann!
Recept: Kärleksmumskladdkaka med strössel
Difficulty: Easy12
bitarRecept från Lindasbakskola.se
Ingredienser
150 g smör
1 krm salt
3 dl strösocker
2 msk kakao
1 ¾ dl vetemjöl
2 ägg
- Glasyr
50 g smör
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
ca 3 ½ dl florsocker
1 msk kaffe (reglera mängden florsocker och kaffe till en lagom bredbar glasyr)
- Garnering
ca 1/2 dl strössel
Steg-för-steg-guide
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda till en slät smet.
- Häll smeten i en smord och bröad springform, ca 24 cm i diameter. (Bröa gärna med kokos).
- Grädda kakan mitt i ugnen i 22–24 min. Låt den kallna i formen.
- Glasyr
- Smält smöret i en skål.
- Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop till en bredbar glasyr. Tillsätt lite extra florsocker om den är för lös eller lite mer kaffe eller vatten om den är för fast i konsistensen.
- Bred glasyren på kakan och strö över strössel. Ställ kakan i kylen i ca 30 min och låt glasyren stelna innan den skärs i bitar.
Glad kladdkakans dag!
Vi hoppas du har blivit inspirerad till att testa något nytt till kladdkakans dag. Kladdkaka finns i många härliga varianter, och det är alltid lika roligt att experimentera med nya smaker. Oavsett om du testar kärleksmumskladdkakan eller någon annan favorit så hoppas vi att du har en glad kladdkakans dag! Dela gärna med dig av bilder på din kladdkaka genom att tagga oss på sociala medier med #Unicornsaker eller @Unicornsaker! Vi ser fram emot att se alla magiskt goda bakverk! ✨💖
Letar du efter någon annan godsak? Kika in några av våra andra recept här!