Icing cookies är mördegskakor med färgglad glasyr. Med icing cookies kan man vara kreativ, konstnärlig och låta fantasin flöda för fantastiska små kreationer. Icing cookies funkar ungefär på samma sätt som när vi i Sverige spritsar våra pepparkakor men mer kreativt och speciella tekniker som ger ett jättevackert resultat. Icing cookies passar till alla tillfällen. De kan delas ut på bröllop till gäster, till jul och under pride-fest. Receptet kommer från boken Baka kawaii av Ai Ventura, Natur och Kultur.

CA 30 KAKOR

Kakmått i olika storlekar
Cellofan till små spritspåsar

DEG

120 g rumstempererat smör
140 g florsocker
50 g ägg (ca 1 ägg)
240 g vetemjöl
40 g potatismjöl
80 g mandelmjöl

ROYAL ICING

300 g florsocker
50 g äggvita
Valfria hushållsfärger
Vatten och florsocker för justering av konsistens

KAKOR

  1. Rör smör och florsocker i en bunke till en smidig deg.
  2. Vispa ner ägget lite i taget med en visp till jämn deg.
  3. Blanda vetemjöl, potatismjöl och mandelmjöl i en separat skål och sikta sen ner i degen. Blanda med slickepott.
  4. Häll ut degen på köksbänken och bearbeta till en jämn deg men knåda inte för mycket efter gluten då utvecklas i degen och kakornas konsistens blir sämre.
  5. Plasta in degen och låt vila i kylen minst 1 timme.
  6. Sätt på ugnen på 175 grader, ej varmluft. Kavla ut degen till en cirka 5 mm tjock platta. Mjöla deg och kavel vid behov.
  7. Ta ut kakor med valfria mått och lägg dem på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Placera kakorna med mellanrum mellan varandra. Det blir ungefär två plåtar. Grädda en plåt i taget mitt i ugnen 12-15 minuter. Låt svalna.

ROYAL ICING

  1. Gör små spritspåsar av cellofan: Klipp trianglar i cellofan, cirka 20 x 20 cm. Rulla triangeln till en strut så att mitten av den längsta sidan blir en spets. Håll fast med tummen och pekfingret. Rulla in plast i struten. Byt hand och justera så att spetsen blir skarp. Tejpa skarven så att spritspåsen låser sig i formen.
  2. Rör ihop florsocker och äggvita i en bunke slickepott. Byt sen till elvisp och vispa till en slät och glansig smet.
  3. Dela upp i små skålar och färga med hushållsfärger. Ytan blir lätt torr så täck skålarna med plastfolie när du inte använder dem.
  4. För att rita konturlinjer behöver glasyren ha lite hårdare konsistents så att spritsande linjerna håller formen. För att måla innanför konturlinjerna behövs ock en mjukare konsistens eftersom den breds ut efter att den spritsas och ytan ska bli platt. För hårdare konsistens blandar du i mer florsocker, för mjukare tillsätter du lite mer vatten.
  5. Fyll spritspåsarna med glasyr, vik ner öppningen på spritspåsarna och tejpa igen dem ordentligt.
  6. Klipp av spetsen av en spritspåse med hårdare glasyr och rita konturlinjer. Klipp av spetsen på en spritspåse med mjukare glasyr och måla innanför konturerna.
  7. För att göra en suddig linje ritar du med glasyr med hårdare konsistens innan den undre glasyren är torr på ytan. För att lägga till tydligare linjer i glasyr låter du först kakorna torka ordentligt över natten innan du gör linjer med glasyr av hård konsistens.

icing cookies jul

icing cookies

icing cookies