Målad enhörning

Allt du behöver veta om enhörningar

Vad är en enhörning? Vad har den för anatomi, förmågor och variationer? Fortsätt läsa för att lära dig mer om enhörning fakta!

Infografik av Maja Godek 

Vad är en enhörning? 

En enhörning eller så kallade en häst med horn är ett mytologiskt varelse som vanligtvis beskrivs som en hästliknande eller getliknande varelse med ett enda spiralvridet horn på pannan som består av stoft, glitter och magi. Denna varelse har en lång historia i olika kulturer och mytologier runt om i världen.

vad är en enhörning

Enhörningens ursprung

Myten om enhörningar har rötter i antikens Grekland. Ursprunget härstammade från den exotiska varelsen “Eale” som liknade en häst med horn. Enhörningen har sedan förekommit i olika kulturer runt om i världen, inklusive kinesisk, europeisk och arabisk mytologi.

 1. Kinesisk mytologi: Enhörningen kallas “qilin” eller “kirin” och representerar godhet och lycka. Den har drag av både drake och enhörning och förekommer som en budbärare av goda nyheter.
 2. Europeisk mytologi: Enhörningen är en symbol för renhet och oskuld, en hästliknande varelse med ett horn som ansågs ha helande krafter. Den var populär i medeltida och renässanskultur. Under medeltiden och renässansen var enhörningen en populär figur inom riddarromantik och beskrevs som en ädel varelse som riddare skulle sträva efter att hitta och bevisa sin ädla natur genom att övervinna faror.
 3. Arabisk mytologi: I arabisk mytologi finns en liknande varelse kallad “karkadann” eller “karkadag,” en symbol för renhet och styrka som har positiv inverkan på människor.
enhörning målning

Domenichino, c. 1604–05 (Palazzo Farnese, Rom, Italien) Bild från wikipedia

Vad betyder enhörning?

Begreppet “enhörning” är en sammansättning av de svenska orden “en” och “hörn,” där “en” betyder “ett” och “hörn” hänvisar till hornet på djurets panna. Betydelsen är en hästliknande fabeldjur med ett långt horn i pannan.

Enhörning på engelska kallas”unicorn.” I engelska kommer “uni” från det latinska ordet för “en,” och “cornu” betyder “horn.”

Synonymer för enhörning är: Ett hornat häst, mytiskt hornad häst, fabeldjur, sagodjur eller fantasidjur.

Vad betyder Emoji enhörning?

enhörning selfie

Enhörningsemojin 🦄 är en populär emoji som oftast används för att symbolisera något magiskt, fantastiskt eller förtrollande. Emojin kan användas i olika sammanhang, till exempel när du pratar om något som är unikt, extraordinärt eller magiskt eller rent generellt fantasi, fred och kärlek. I emojiform har enhörningen ett vitt hästhuvud med en rosa eller lila man och ett gult eller regnbågefärgat horn.

Bild från freepik

Enhörning Förmågor

 1. Helande krafter: Enhörningar sägs ofta ha förmågan att läka sår och sjukdomar på olika sätt. Dem kan läka med sitt horn, enhörningstårar eller deras närvaro. Men just dras horn tros ha medicinska egenskaper.
 2. Renhet: Enhörningar representerar ofta renhet och oskuld. De betraktas som skyddsande varelser som kan häjda ondska.
 3. Osårbarhet..?: I vissa berättelser sägs det att enhörningar är osårbara och kan inte dödas av vanliga vapen. I andra sägs det att de kan vara sårbara mot hot och fiender. I tillexempel “Harry Potter och De Vises sten” hittar Harry en skadad enhörning som blöder silverblod.
 4. Oförstörbara horn: Enhörningshorn sägs vara oförstörbara och kan användas för att neutralisera gifter eller bota sjukdomar.
 5. Förmågan att upptäcka osanning: Det sägs att enhörningar kan känna av när någon ljuger och är därför symboler för sanning och ärlighet.
 6. Magiskt skapande: I vissa myter sägs det att enhörningar kan skapa magiska föremål eller drycker med sina krafter.
 7. Förmåga att se in i framtiden: Enhörningar sägs ibland ha förmågan att se in i framtiden eller förutsäga kommande händelser.
 8. Försoning och fred: Enhörningar representerar ibland fred och försoning och används som symboler för att förena olika grupper.
enhörning

Enhörning symbolik

Enhörningen som symbol har en mängd olika betydelser beroende på kulturen och sammanhanget. Här är några av de vanligaste symboliska betydelserna som ofta förknippas med enhörningar:

 1. Renhet och oskuld: Enhörningen är känd för sin renhet och oskuld. Dess vackra och ädla natur representerar ofta dessa kvaliteter och är en påminnelse om att upprätthålla ädla och rena intentioner.
 2. Magi och övernaturliga krafter: Enhörningar tillskrivs ofta magiska egenskaper och förmågor. Deras horn sägs ha helande krafter och kan användas för att rena och bota. Denna symbolik representerar övernaturliga krafter och mirakulösa händelser.
 3. Lycka och goda omen: Enhörningar betraktas ofta som lyckobringande och goda omen. De anses vara budbärare av goda nyheter och positiva händelser.
 4. Styrka och skönhet: Enhörningar är ofta föreställda som majestätiska och vackra varelser. Deras styrka och skönhet gör dem till symboler för ädla egenskaper och idealiserad skönhet.
 5. Balans och harmoni: Enhörningar är ibland uppfattade som en förening av motsatser, eftersom de kombinerar hästens kraft och skönhet med det ensamma hornet på pannan. Detta kan representera balans och harmoni.
 6. Fantasi och drömmar: Enhörningar är populära figurer inom fantasylitteratur och populärkultur. De representerar ofta drömmar och fantasier om en magisk och underbar
 7. HBTQ: Enhörningar har blivit en symbol inom HBTQ gemenskapen och särskilt inom gaykulturen. De är ofta förknippade med regnbågens färger vilket är en symbol för HBTQ rörelsen. Användingen av enhörningen är ett exempel på hur popkultur och symboler kan anpassas och omdefinieras för att representera olika samhällsgrupper och deras kamp för rättigheter och likabehandling.

Bild från freepik

Enhörning Anatomi

 • Ett magiskt horn: Enhörningen har ett långt och spetsigt horn som växer rakt upp från mitten av dess panna. Hornet är vanligtvis snirklat och tros vara tillverkat av elfenben, ädelstenar eller något annat magiskt material.
 • En majestätisk hästman och svans: Enhörningen har en lång och vacker man som kan vara flödande och glänsande. Svansen är vanligtvis likadan.
 • En ståtlig kropp: Enhörningens kropp är lik en hästs, med fyra ben och en graciös hållning. Den är vanligtvis smärt och atletisk till utseendet. 
 • En knubbig mage: Fylld med kärlek och massa annat gott.
 • Fyra tjusiga hovar: Dess hovar är starka och eleganta, och de kan också vara försedda med magiska krafter. Vissa enhörningar har även klövar.
 • Storlek: Storleken på en enhörning kan variera beroende på olika beskrivningar men den är oftast någonstans mellan en stor häst och en mindre ponny.

Typer av enhörningar

enhörning

Klassisk enhörning

Den mest vanligaste enhörningen som vi ofta ser överallt i media! Enhörningen kan komma i flera färger men är oftast avbildad som en vit häst med ett enda horn på pannan.

Bild från Pinterest

Candycorn

En candycorn enhörning är en fantasifull varelse som ser ut som en vanlig enhörning fast med en söt och färgglad design som påminner om det Amerikanska godiset man äter på Halloween som heter “Candycorn”. Denna typ av enhörning har vanligtvis ett horn på sin panna och kroppsfärger som liknar traditionella candycorn godisar med ränder i orange, vitt och gult.

Pegasus

Pegasuspegasus Herkules

En pegasus är en enhörning utan horn men den har vingar. Pegasuser är kända för sin skönhet och snabbhet och är starkt förknippade med himlen och luften. I den grekiska mytologin hade Pegasus en koppling till Herkules och den berättelsen är känd från Disneys animerade film “Herkules” där Herkules använder Pegasus som sin lojala kompanjon.

Bild från Pinterst och disneyshercules

Alicorn

En alicorn är en enhörning med både horn och vingar. Denna kombination av egenskaper gör den till en mycket kraftfull och majestätisk varelse inom fantasivärlden. Begreppet “Alicorn” används ibland för att beskriva det horn som är karakteristiskt för enhörningar men det kan också hänvisa till själva varelsen med både horn och vingar. En känd alicorn är Twilight Sparkle från My Little Pony!

alicorn twilight sparkle

Bild från Pinterest och mlp.fandom

Vad äter enhörningar?

Deras diet består huvudsakligen av gnistrande älvgräs och regnbågsfrukter som endast växer i de mest avlägsna delarna av enhörningarnas rike. En magisk växt dem äter kallas sjärnrosor vilket är blommor som blommar endast under fullmånens sken och ger näring åt deras övernaturliga krafter.

För att släcka sin törst dricker enhörningar bara av det renaste vattnen från enhörningskällan, en underjordisk källa som bara de kan hitta.

Dem dricker även Ambrosia som är en sällsynt nektar som samlas från blommor som blommar endast en gång vart hundrade år. Denna förfriskande dryck sägs inte bara vara ljuvlig i smak utan också bidrar till att bevara enhörningarnas eviga ungdom.

 Denna kost ger enhörningarna den energi de behöver för att upprätthålla sina glänsande manar och starka horn. 

Finns enhörningar på riktigt?

Om du tror extra hårt! Tänk dig att enhörningar kanske har lyckats dölja sin existens från människor genom att använda en sorts osynlighetsmagi. Varje gång någon försöker ta en bild eller fånga dem på film, aktiverar de sin förtrollning och blir osynliga för kameror och andra teknologiska enheter. De lever i skogar och dalar där magin flödar fritt och endast de som är riktigt troliga och öppna för det övernaturliga kan se dessa majestätiska varelser.

Men vi tror att det enda som krävs för att se en enhörning är att tro på den. Det är magin med enhörningar.

glad enhörning

Bild från Pinterest

LÄS MER:   Gör garderoben magisk med dem bästa enhörning klädesplaggen

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Show Buttons
Hide Buttons