tecknad unicorn bakom en soffa

7 sätt att överleva julen som singel

Studier visar att många som är singlar inte gillar julen på grund av ensamheten. Det är faktiskt mer påfrestande med jul än Alla hjärtans dag. Vi säger inte att alla personer som är singlar kopplar julen till stress och press över att vara ensam, men en stor andel av alla singlar tycker att julen är tuff.

Vare sig det handlar om att möta upp gamla vänner som nu är i relationer, eller svara familjemedlemmar som frågar ”har du träffat någon ännu?”. Att vara singel över jul kan kännas mer som en kamp för överlevnad än en rolig högtid med nära och kära.

Men istället för att stänga inne dig i ditt rum med överbliven skinka eller Janssons frestelse har vi listat några tips på hur du kan ta dig ur december på bästa sätt.

1. Vältra inte

Detta är den viktigaste regeln med att vara singel under jul – och faktiskt under hela året. Vältrar du dig i dina negativa känslor av elände kommer det bara att leda till en nedåtgående spiral. Elände föder elände och det driver bort personer ifrån dig. Hur ofta har du gått på en fest och tänkt, ”åh, jag ska prata med den tråkiga personen”? Vi chansar att det aldrig hänt.

Vi vet att det ofta är lättare sagt än gjort att försöka hålla borta dessa negativa känslor – särskilt om du minns de känslor som du hade förra året då situationen var bättre – men försök. Så snart du känner att dina tankar vandrar iväg, distrahera dig själv. För att få dig på andra banor kan du ringa upp en vän som du inte pratat med på länge för att få dig att tänka i andra banor.

LÄS MER:   Tips på kreativa påskhälsningar

2. Ha kul!

Om det känns jobbigt att gå in i en grupp av familj och vänner utan någon vid din sida, bekämpa den känslan. Faktum är att personer lägger mindre märke till dig än vad du tror. Försök helt enkelt att umgås med vänner och familj som du inte ser ofta, vad är bättre än att se sin familj vara glad och få i sig lite extra vin över jul? Om du verkligen inte kan stå ut med situationen, övertyga en vän att gå med dig.

3. Håll dig upptagen

Detta går hand i hand med punkten ”vältra inte”. Om du har varit singel ett tag kommer du troligen att vara en expert på att planera och fylla din tid med aktiviteter. Det är inte dåligt – hur ofta hör du inte vänner klaga över att de inte kan gå för att ”Anna har lovat att laga mat ikväll”? Som singel behöver du inte oroa dig för någon annans kalender. Delta fester, träffa gamla vänner, besök julmarknader och bjud andra singlar på middag.

4. Var nöjd med dig själv!

Du har en del fritid under jul, varför inte volontärjobba? Via Volontärbyrån kan du söka olika uppdrag: https://www.volontarbyran.org.

Var inte den enda singla personen på festen

Som singel är det bra att vara social men försök att undvika vara den enda personen på festen om du tror att det kommer påverka dig. Ta med dig en vän på festen eller gör något annat. Om du gillar att umgås med par är det bara att festa loss.

LÄS MER:   Lönehelg och sommartid

5. Kom på en bra replik

Hitta på en bra replik för nyfikna släktingar. Det finns inget värre än släktingar som ställer frågor om ditt kärleksliv. När din kusin eller mormor ställer frågor om ditt kärleksliv är det bra om du har planerat bra svar för att enkelt ta dig ur den nyfikna situationen. Det kan vara något enkelt svar som, jag har inte träffat den rätta personen än till något nonchalant som, jag hade ingen lust att köpa så många presenter detta året. Vad det än är som känns bra för dig, var bara förberedd.

6. Se det från den ljusa sidan

Det finns faktiskt många bonusar med att vara singel vid jul:

  • Ingen ångest över presenter till din partner
  • Ingen stress över vems hus man ska äta sin julmiddag hos
  • Du kan gå till vilken fest som helst

Listan kan göras lång av alla fördelar med att vara singel över jul. Fortfarande olycklig? Kom ihåg att julen sätter enorm press på par också, många par överväger skilsmässa under perioden. Jul- och nyårshelgen innebär påfrestningar på många förhållanden, enligt Skilsmässa direkt. Kom ihåg att det finns ett liv efter jul, det är trots allt bara en vecka och det kommer snart att vara januari (och om en grå och kall januari inte övertygar dig att njuta av julen, kommer ingenting att göra det).

7. Åk iväg från allt

Och, om du ärligt talat inte kan stå ut med julen hemma, ta chansen att vara helt själv och ha en julledighet. Njut av din brist på ansvar och tillbringa en vecka på en härlig strand utan att behöva tänka på att äta för mycket eller tvingad munterhet.

LÄS MER:   Glad fredag, dagen har blivit 30 minuter längre

Har du några tips på vad man kan göra som singel under jul? Lämna din kommentar nedan.

Skicka kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image, audio, video, document, spreadsheet, interactive, text, archive, code, other. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here

Show Buttons
Hide Buttons